Актуальні проблеми дослідження історії Росії в науковому доробку істориків Ніжинської вищої школи - Давиденко, Ю.М. (Сіверщина в історії України, 2021)
Стаття присвячена одній з маловивчених проблем функціонування Ніжинської вищої школи, а саме дослідженню актуальних проблем російської історії в науковому доробку вчених ніжинської вищої школи в період XIX – до XX ст. На підставі мотиву історичних джерел та наукової літератури проаналізовано історіографічний доробок ніжинських істориків, висвітлено науково-тематичну та ідеологічну спрямованість досліджень, розкрито особливості розвитку історичної науки в зазначений період. Автором розглянуто основні історичні праці вчених М. Арісто- ва, Г. Максимовича, М. Бережкова та ін. Визначено, що історіографічно ніжинські історики висвітлювали комплекс проблем, пов’язаних зі становленням Російської імперії, її суспільно-економічний та політичний розвиток досить традиційно. Акцентовано увагу на заснуванні ніжинськими науковцями власної історичної школи, яка зробила значний внесок у розвиток вітчизняної історичної науки.