Повсякденне життя сільського населення Сіверщини в середині 1920-х років (за матеріалами місцевої преси) - Грінченко, В.Г. (Сіверщина в історії України, 2021)
Стаття присвячена висвітленню окремих аспектів повсякденного життя сільського населення Новгород-Сіверської округи у 1924–1925 рр. Об’єктом аналізу стали відповідні публікації в місцевій пресі, які дозволили зробити наступні висновки: - на буденне життя та спеціалізовані сфери діяльності на селі вплинули засади офіційної комуністичної ідеології з відповідними організаційними формами роботи; - у їхній реалізації значну роль відігравали безпосередні виконавці: сільська інтелігенція, місцеві керівники та активісти; - у деяких селах Сіверщини не вистачало шкіл і дитячих дошкільних закладів, або ж вони потребували ремонту; - медичне обслуговування сільського населення Сіверщини та рівень санітарії на селі характеризувалися наявністю численних проблем: зокрема, тут відчувалася серйозна нестача медичних працівників; - у газетних матеріалах відображалися численні негативні явища повсякдення правового та етичного плану, висловлювалася глибока стурбованість існуючим станом справ та пропонувалися шляхи їхнього вирішення.