Французькі штики клинкового типу ХІХ – початку ХХ ст. у зібранні Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського - Кондратенко, Т.К.; Кондратенко, Н.Г. (Сіверщина в історії України, 2021)
Стаття присвячена вивченню колекції французьких клинкових штиків ХІХ – початку ХХ ст. у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського. Розглянуті питання появи штиків як виду холодної зброї, їх еволюції у європейських країнах. Розвиток вогнепальної зброї у ХІХ ст. призвів до домінування штиків клинкового типу. Одним із лідерів виробництва такої зброї тривалий час була Франція, де діяли збройові підприємства у містах Сент-Етьєні, Тюлі, Шательро, Мюціг та Шарлевіль. У музеї представлена цікава колекція клинкових штиків французького виробництва: ятаганного типу зразка 1842 р., зразка 1866 р. до гвинтівки системи Шасспо (Chassepot), зразка 1874 р. до гвинтівки системи Гра (Gras), до гвинтівки системи Лебеля зразка 1886/1893/1916 рр. За результатами дослідження збірки цього виду короткоклинкової зброї планується створення каталогу та введення багнетів до експозиційного простору.