Німецькі новорічні та різдвяні поштівки епохи модерну із колекції Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського - Сулима, О.С. (Сіверщина в історії України, 2021)
У статті охарактеризована колекція художніх поштових карток кін. ХІХ – поч. ХХ ст. з привітаннями до Різдва та Нового року (описані етапи формування збірки, встановлені видавці та уточнене датування). Дослідження зосереджене на поштівках німецьких типографій – лідерів серед зарубіжних видавництв, що випускали продукцію для ринку Російської імперії. Особлива увага приділена семіотичному аналізу символів та образів, що використані ілюстраторами для створення святкового настрою поштових карток. Вітальні поштові листівки містять закодовані послання, звичні для людей модернової доби, однак на сучасному історичному етапі вони втратили первісні ознаки та потребують додаткових роз’яснень. Наведений анотований список німецьких різдвяних та новорічних поштівок кін. ХІХ – поч. ХХ ст. із зібрання Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.