Досвід тестового розгортання OpenStack і порівняння віртуального та реального кластерних середовищ - Бардадим, Т.О.; Лефтеров, О.В.; Осипенко, С.П. (Кібернетика та комп’ютерні технології, 2021)
Мета роботи. Опис досвіду тестового розгортання OpenStack для створення масштабованого обчислювального середовища для проведення відтворюваних наукових обчислень із використанням сучасних технологічних рішень, яке може бути застосовано як до хмарних (OpenStack, AWS, Google), так і до кластерних платформ (Slurm).