Про участь вчених НАН України в протидії COVID-19. Розроблення діагностичних систем, лікарських засобів і моніторинг небезпечних штамів (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 9 червня 2021 р.) - Тукало, М.А. (Вісник НАН України, 2021)
Розглянуто основні напрями робіт науковців Інституту молекулярної біології і генетики НАН України, спрямованих на протидію поширенню коронавірусної інфекції. Зокрема, створено першу вітчизняну тест-систему для ПЛР-діагностики SARS-CoV-2, яку згодом було суттєво вдосконалено. Розроблено комбіновану тест-систему для одночасної діагностики низки вірусів, а також маркерних генів. Тривають роботи зі створення лабораторії для пілотного виробництва генних конструктів для діагностичних тест-систем, вакцин, технологій створення лікарських засобів, імунобіологічних препаратів для лікування і профілактики COVID-19 та інших небезпечних захворювань. Інститут бере також активну участь у моніторингу нових штамів коронавірусу SARS-CoV-2.