Територіальний розвиток України в контексті виконання Угоди про асоціацію України з ЄС (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 7 липня 2021 р.) - Маруняк, Є.О. (Вісник НАН України, 2021)
У доповіді акцентовано увагу на рамкових умовах реалізації політики ЄС у сфері територіального/просторового розвитку, потребі запровадження в Україні окремих підходів та механізмів для забезпечення сталого (збалансованого) територіального розвитку громад, регіонів та держави загалом, а також на виконанні положень Угоди про асоціацію з ЄС. Зазначено, що у відповідному напрямі Інститут географії НАН України тривалий час проводить дослідження, спрямовані на комплексне оцінювання територіального капіталу, впливів на навколишнє середовище, забезпечення наукового супроводу планування територій. Особливий акцент зроблено на підтримці імплементації Директиви ЄС про оцінку впливу окремих планів і програм на навколишнє середовище та процедури стратегічної екологічної оцінки.