Середовище моделювання нейронних мереж для розв'язання задачі кластеризації - Москаленко, Ю.В. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2020)
У роботі обґрунтовано обрання існуючих програмних реалізацій карт самоорганізації SOM (self-organizing map) та відповідних їм багатошарових перцепронів MLP (multilayer perceptron) для розв'язання саме задачі класифікації. Всі обрані програмні реалізації є вільнодоступними та розповсюджуються з відкритою ліцензією. Визначено параметри SOM та MLP, на які може впливати експериментатор. Обрано критерії порівняння реалізацій SOM. Наведено архітектуру середовища моделювання і представлено функціонал його компонентів.