Дослідження українських похоронних голосінь у науковій спадщині Іларіона Свєнціцького - Шутак, О. (Фольклористичні зошити, 2008)
Одним із об’єктів фольклористичних студій Іларіона Свєнціцького стали похоронні плачі. Пропонована стаття вказує на вагомість внеску дослідника у вивчення цього художнього жанру української народної словесності, що полягає в детальному аналізі творів та масштабних публікаціях текстів похоронної поезії.