Архетип дому в ліриці Григорія Чубая - Лілік, О.О. (Сiверянський літопис, 2021)
Метою статті є дослідження особливостей функціонування архетипу дому в художньому світі Григорія Чубая. Вибір методології дослідження зумовлений інтертекстуальністю творів Григорія Чубая, їхньою закоріненістю в національну культуру і зв’язками із зарубіжною літературою, а також виразним міфологізмом. У процесі наукового пошуку використано низку методів літературознавчого дослідження на основі принципів доцільності й взаємодоповнення, що дало змогу отримати максимально повне уявлення про репрезентацію архетипу дому в ліриці обраної персоналії. Зокрема для потрактування поезії митця мовою сучасного літературознавства використано метод герменевтики. Методологія архетипної критики застосована для аналізу особливостей відображення у літературному творі архетипів через трансформовані форми їх поетичного переосмислення, зокрема через символ, образ, сюжет. Для виокремлення і з’ясування їхньої суті, взаємозв’язків між окремими компонентами використано методологію структурного аналізу. Компаративний аналіз застосовано для порівняння особливостей функціонування архетипу дому в різних поезіях Григорія Чубая. Новизна роботи полягає в тому, що вперше зроблено спробу дослідити особливості функціонування архетипу дому в поетичній спадщині Григорія Чубая через такі форми його поетичної репрезентації, як символ, образ, сюжет. Висновки. Дім – це одна з універсальних категорій світового порядку для Григорія Чубая, що зберігає значення етнонаціонального архетипу українського народу й виступає як смисловий, просторово-енергетичний центр для людини, що дає їй відчуття опори й захищеності. Мистецька інтерпретація цього архетипу позначена глибокою філософічністю, зокрема пов’язана з дихотомією дому/бездомів’я, збереженням гармонії людини і світу, а водночас, із руйнуванням традиційного життєвого укладу, відчуттям кризи й дисгармонії. У поезії Григорія Чубая архетип дому репрезентовано через образи хати, житла чи їхніх окремих елементів, а також гнізда, акваріуму, які функціонують у взаємозв’язках із традиційними образами української культури.