Родинні зв'язки Трощинських з Леонтовичами (до питання походження Яреськівської гілки роду Трощинських) - Захаров, В.М. (Сiверянський літопис, 2021)
Мета публікації – простежити та висвітлити родинні зв’язки між родами Трощинських і Леонтовичами з містечка Говтви Миргородського полку. Методи дослідження відповідають означеній меті, ґрунтуються на принципах історизму та об’єктивності, представлені загальнонауковими методами аналізу, індукції, біографічним, психоаналітичним та спеціально-історичним просопографічним методом. Наукова новизна розвідки полягає в тому, що вперше проаналізовано та систематизовано факти родинних зв’язків означених родів, а також наведено нові факти щодо питання про походження яреськівської гілки роду Трощинських, які суперечать загальноприйнятій концепції. На основі проведеного аналізу зроблено висновки, що родина Трощинських тривалий час підтримувала зв’язки з родиною Леонтовичів з Говтви. Це підтверджується фактами: 1) присутності представників родин в якості хрещених на церковних таїнствах; 2) листування, яке вели між собою представники родини Трощинських, де неодноразово згадувалися Леонтовичі в якості родичів; 3) випадками, коли представники обох родини допомагали з улаштуванням на роботу або на навчання. Початком цих родинних зв’язків був шлюб Прокопа Трощинського з Мариною Леонтович. Ця подія відбулася невдовзі після появи Трощинських в м-ку Яреськи Миргородського полку. Судячи з наведених у статті фактів, до цього вони якийсь час мешкали у Говтві. Це суперечить поширеній версії родоводу Трощинських, яка базується на результатах досліджень О. Лазаревського та В. Модзалевського. Вони виводять яреськівську гілку від синів військового товариша Андрія Степановича Трощинського. Наведені в статті свідчення та документи появу Трощинських в Яреськах пов’язують з Іваном та його синами Мартином і Прокопом, котрі переселилися в цю місцевість на початку 1740-х рр. з Говтви. Ці факти вказують на необхідність подальшого дослідження родини Трощинських до появи в Яреськах з метою точнішого встановлення обставин їх переміщення та зв’язків з іншими родинами.