Предмети побуту та вжитку ХХ ст. у фондах НКМ ім. І. Спаського (на матеріалах колекційного опису родини Бровченко) - Рой, С.В. (Сiверянський літопис, 2021)
Мета статті – представити результати дослідження та атрибутувати предмети побуту та вжитку ХХ ст., які є складовою частиною музейної колекції акторської родини Бровченко. Крім того, метою розвідки є залучення до наукового обігу експонатів із фондової колекції НКМ І. Спаського, присвяченій родині Бровченків. Кожен з предметів, представлених до розгляду, може слугувати історичним джерелом з вивчення матеріально-побутових умов життя в УРСР у ІІ пол. ХХ ст. На прикладі цього колекційного зібрання здійснено вивчення предметів повсякденності радянської доби. Крім того, зроблено спробу систематизувати музейні експонати з колекційного опису родини Бровченко: за часом появи, функціональним призначенням та способом фіксації інформації, яку вони несуть. У статті висвітлено особливості атрибутування кожного з предметів колекції, а також встановлено їх історичне та музейно-фондове значення. Методологічно публікація побудована на основі історичного, аналітичного та статистичного методів дослідження. Наукова новизна статті полягає у тому, що в ній уперше до наукового обігу запроваджені раніше неопрацьовані музейні експонати переважно другої половини ХХ ст., які належали представникам акторської родини Бровченко. Висновки. У статті здійснено систематизацію музейних експонатів з колекційного опису родини Бровченків: за часом появи, функціональним призначенням та змістовним наповненням та відображенням кожного з етапів творчого життя видатної акторської родини. Висвітлено особливості атрибутування кожного з предметів колекції, встановлено їх культурно-історичне та фондово-експозиційне значення.