Особливості говтвянського періоду в історії роду Трощинських - Захаров, В.М. (Сiверянський літопис, 2021)
Мета публікації – виявити та проаналізувати згадки про рід Трощинських у період, коли його представники мешкали в м-ку Говтва Миргородського полку. Методи дослідження відповідають означеній меті, ґрунтуються на принципах історизму та об’єктивності, представлені загальнонауковими методами аналізу, індукції, біографічним, психоаналітичним та спеціально-історичним просопографічним методом. Наукова новизна розвідки полягає в тому, що вперше проаналізовано та систематизовано факти, які свідчать про проживання представників роду Трощинських у м-ку Говтва, а також наведено нові факти, що стосуються питання походження яреськівської гілки роду Трощинських. На основі проведеного аналізу зроблено висновки, що родина Трощинських мешкала в м. Говтва в період із 1720 по 1742 рр. перед переселенням в м-ко Яреськи під прізвищем Кващенко (пізніша форма прізвища Кваченко). Це підтверджуємо такими фактами: 1) відсутність метричних записів про рід Трощинських у метричних книгах церков м. Говтви за період із 1720 по 1742 рр.; 2) наявність у цей період метричних записів про рід Кващенко (інша форма – Кваченко); 3) згадка про весілля яреськівського жителя Прокопа Івановича Кваченка з Марією Леонтіївною в 1743 р. при відсутності в м. Яреськи згадок про представників роду Кваченок та наявності в м. Яреськи мешканця Прокопа Івановича Трощинського з дружиною Марією Леонтіївною; 4) зникнення записів у метричних книгах м. Говтви про рід Кващенок на початку 40-х рр. XVIII cт. та поява документальних згадок про рід Трощинських у м. Яреськи в цей час; 5) згадки Марини Леонтіївни Трощинської як дружини Прокопа Івановича Трощинського та в той же час дружини Прокопа Івановича Кващенка; 6) подібність родових дерев родів Кващенок із м. Говтва та Трощинських із м. Яреськи. Наведені в статті факти та документи свідчать, що представники роду Трощинських у 1720–1742 рр. мешкали в м. Говтва, маючи прізвище Кващенко або Кваченко. На початку 1740-х рр. представники цієї родини переселилися з м. Говтва в м. Яреськи, де їх згадували під прізвищем Трощинські. Ці факти наголошують на необхідності подальшого дослідження генеалогії Трощинських до їх появи в Яреськах із метою встановлення особливостей походження цього роду.