Поховання прихожан П’ятницької церкви на погостах церков і монастирів м. Чернігова в кінці XIX – на початку XХ ст. - Нижник, Л. (Сiверянський літопис, 2021)
Мета статті: на основі метричних книг П’ятницької церкви (1876–1919 рр.), що збереглися в Державному архіві Чернігівської області, розкрити питання поховання прихожан церкви на погостах церков та монастирів міста. Методологічна робота побудована на базі аналітичного та статистичного підходу. Висновок: у досліджені зазначено, де поховані небіжчики на міському, приходському кладовищах чи на погостах Воскресенської, Воздвиженської церков, Єлецького та Троїцько-Іллінського монастирів міста. Надається інформація про загальну кількість померлих прихожан П’ятницької церкви за 1876–1919 рр., виокремлюються різні категорії пастви: дорослі це чи діти; соціальний стан. Уточнюється, від якої хвороби померла людина. Також повідомляється, хто з священнослужителів тієї чи тієї церкви сповідував та провів обряд поховання за бажанням родичів або заповітом небіжчика.