Організація взаємної допомоги українських політичних в’язнів у концтаборі Аушвіц як продовження протинацистського спротиву (1942—1944 рр.) - Ісаюк, О. (Український визвольний рух, 2016)
Об’єктом розгляду статті є група членів ОУН(б), яка була ув’язнена в концтаборі Аушвіц. Ув’язнені оунівці фактично створили окрему внутрішню організацію взаємодопомоги, завдяки якій Аушвіц пережили майже всі ув’язнені члени Організації. У тексті аналізуються конкретні механізми стратегії виживання українських політв’язнів у концтаборі Аушвіц та психологічні передумови її формування у контексті антинацистського спротиву, який чинила ОУН(б).