Реновація закритих вугільних шахт - Бойченко, М.В. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті доведено, що зміна кон’юнктури світового ринку, а також вичерпання запасів призводять до закриття багатьох підприємств гірничодобувної галузі. Виникає необхідність відновлення екологічної безпеки та господарської цінності порушених земель для їх подальшого використання. Наведено приклади успішної ревіталізації, в тому числі промислових зон, у результаті якої частіше всього на цих територіях було створено ландшафтні парки або розважальні комплекси. Обґрунтовано основоположні пріоритети для проєктів благоустрою промислових об’єктів у рамках програми підвищення якості середовища мономіст. З урахуванням того, що в Україні стартує конкурс, метою якого є створення робочих місць і розвиток економіки шахтарського регіону, доведено, що закриті вугільні шахти потребують проєктів реновації, яка може істотно змінити становище, зробивши їх економічно привабливими для інвесторів. Показано відмінності індустріального парку від технопарку. Наведено переваги й вигоди індустріального парку, існуючі теоретичні пропозиції щодо їх створення на базі закритих вугільних шахт, приклад практичного втілення прообразу індустріального парку на діючих шахтах та визначено існуючі проблеми створення та функціонування таких парків. В Україні одна з найнижчих у світі кількість індустріальних парків. Станом на кінець 2020 р. на території України зареєстровано лише 45 індустріальних парків, з них тільки в 23 обрано керуючі компанії. Обґрунтовано, що для закритих вугільних шахт найбільш ефективним буде створення індустріальних парків по типу Brownfield.