Дослідження сучасного стану економічного потенціалу промислових підприємств України - Гітіс, Т.П.; Борніков, А.С.; Дуплякіна, С.В.; Мороз, С.О. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
Промислові підприємства у сучасних умовах господарювання являють собою первинну ланку економіки. Це обумовлює пріоритетність розвитку промисловості у контексті забезпечення сталого економічного зростання в Україні. На даний час українська промисловість знаходиться у кризовому стані, виникнення якого здебільшого обумовлено світовою економічною кризою, військовим протистоянням на сході країни та втратою контролю над частиною території Донбасу, пандемією COVID-19. Наявність цих чинників, що стримують економічний розвиток, пов’язана з зовнішнім для промисловості України середовищем, до якого, в силу об’єктивних причин, можливо лише пристосовуватись. У ситуації, що склалася, доцільним є звернути увагу на наявність можливості реалізації внутрішнього економічного потенціалу промислових підприємств. У статті досліджено сучасний стан економічного потенціалу промисловості України за такими основними складовими, як: матеріальні ресурси (основні виробничі засоби), трудові ресурси та фінансові ресурси (у контексті забезпечення впровадження інновацій). За результатами аналізу встановлено, що стан основних виробничих засобів більшості промислових підприємств є незадовільним через їх суттєву зношеність. При цьому скорочення обсягів капітальних інвестицій у матеріальні активи, що спостерігається протягом останніх років, стримує процеси технічного переоснащення та осучаснення вітчизняного промислового виробництва. До того ж промислові підприємства України вже тривалий час втрачають трудовий потенціал, що є дуже негативною тенденцією з точки зору забезпечення економічного розвитку, оскільки несе у собі загрозу виникнення суттєвого дефіциту кваліфікаційної робочої сили у майбутньому. Більшості вітчизняних промислових підприємств не вистачає власних фінансових ресурсів для впровадження інновацій, що зумовлює їх низьку інноваційну активність та обмежує можливості забезпечення економічного розвитку. З метою узагальнення отриманих результатів дослідження визначено значення інтегрального індексу економічного потенціалу промисловості у 2011-2020 рр., що підтвердило виявлену тенденцію щодо скорочення економічного потенціалу українських промислових підприємств. Подолання цієї проблеми потребує здійснення заходів щодо підтримки забезпечення економічного розвитку промисловості України на державному рівні.