Визначення факторів та показників ефективного функціонування порту - Макаренко, М.В.; Барський, І.М.; Попов, В.В. (Економічний вісник Донбасу, 2021)
У статті підкреслено відсутність системного та єдиного підходу до вимірювання продуктивності портів з різними властивостями. Проведено аналіз практичних та теоретичних підходів та порівняльний аналіз показників ефективності порту. Вимірювання ефективності відіграє істотну роль в оцінці виробництва в його поточному та майбутньому стані. За допомогою відповідного вимірювання продуктивності систему в організації можна налаштувати для просування до бажаного напрямку шляхом аналізу поведінкових реакцій та розуміння впливу різних показників ефективності на результативність порту. Однак неправильно визначені показники ефективності приведуть організацію до неправильного напрямку та спричинять непередбачені негативні наслідки. Ефективність порту може сильно вплинути на економічне зростання регіону, оскільки порти з'єднують морський транспорт і внутрішні види транспорту. Вони також є важливими постачальниками для діяльності суден, вантажів та внутрішнього транспорту. Аналіз ефективності порту дає операторам чітке уявлення про те, наскільки ресурси порту використовуються, і допомагає їм порівняти їх переваги та недоліки. Вимірювання ефективності порту покращує розвиток порту та підтримує його конкурентоспроможність у все більш конкурентному комерційному середовищі. Тому має значення спочатку провести всебічне дослідження для визначення показників ефективності порту, що мають відношення до діяльності суден, вантажів та терміналів. За допомогою оцінки ефективності функціонування портів з використанням визначених показників можна отримати уявлення про порівняння їх ефективності навіть у міжнародному масштабі. При перегляді практичних та теоретичних підходів до порівняльного аналізу показників ефективності порту за останні три десятиліття та узагальненні основних відмінностей в цих дослідженнях встановлено відсутність системного та єдиного підходу до вимірювання продуктивності портів з різними властивостями. Останні дослідження мали на меті проаналізувати продуктивність портових терміналів, оскільки вони є найважливішою складовою портів, операції з передачі причалів та судових операцій у термінали принципово вирішують ефективність роботи порту. Пропускна здатність порту є одним із найбільш широко використовуваних показників ефективності порту. Зростання продуктивності розглядається як прямий доказ діяльності порту. Одним з найважливіших аспектів вимірювання ефективності морського порту є продуктивність, а для її оцінки зазвичай використовується популярний метод аналізу баз даних (DEA) Існує ще декілька моделей, що використовуються для перехресних та панельних даних, таких як програмне забезпечення. Для оцінки ефективності порту в даному дослідженні розглядається аналіз бази даних DEA та FDH через його здатність одночасно аналізувати декілька виходів та входів.