Нові дослідження усатівського могильника Ґард - Товкайло, М. (Материалы по археологии Северного Причерноморья, 2019)
Владислав Петренко вніс вагомий внесок у дослідження усатівських пам’яток. Він провів розкопки могильника Маяки, досліджував кургани в Усатовому, інші пам’ятки. Чимало його статей і публікацій присвячено саме усатівській культурі, тому не буде перебільшенням стверджувати про те, що вивчення усатівської культури було справою його життя. Вшановуючи пам’ять В. Петренка, пропонуємо для публікації результати нових досліджень могильника усатівського типу, розташованого на території поселення Ґард, що знаходиться за 2,5 км на південний схід від села Богданівки Доманівського району Миколаївської області.