Хома Бабич і Лесько Русин (Малецький): українці першого складу колегії "сорока мужів” у Львові - Гуль, О. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2020)
У статті розглянуто основні засади функціонування колегії „сорока мужів” – представницького органу міського поспільства Львова, утвореного 25 травня 1577 р. До основних обов’язків цієї інституції належала репрезентація інтересів міської громади, а також контроль за діяльністю міської ради, особливо у сфері оподаткування громадян. Зазначено, що до першої каденції цієї колегії обрано двох представників української громади – Хому Бабича та Леська Русина (Малецького). В історіографії діяльність колегії „сорока мужів” у Львові відображена переважно у контексті реформування органів міського самоврядування, натомість участь у першому складі цієї інституції представників української громади майже не досліджена. Мета цієї статті – на основі поодиноких джерельних згадок відтворити біограми цих осіб, висвітлити їх походження, професійну зайнятість, фінансове становище та громадську діяльність. Обоє представників української громади, що увійшли до першого складу колегії „сорока мужів” – непересічні особистості, пов’язані з багатими львівськими родинами, що плекали традиції братського руху ще від початку XVI ст. Хома Бабич був місцевим, а Лесько Русин увійшов в середовище руської громади одружившись з донькою львівського купця Яцька Малецького. Обоє долучилися до організації та діяльності братства при церкві Успіння Пресвятої Богородиці, а також часто виконували обов’язки уповноважених, захисників та опікунів малолітніх дітей. Завдяки професійній і громадській активності їх добре знали не лише в українському середовищі, а й у міській громаді. Вони належали до Корпорації багатих крамів – професійної організації, члени якої могли легально займатися торгівлею, однак, очевидно, через своє некатолицьке походження все ж відчували обмеження з боку міської влади, тому активно відстоювали свою громадянську позицію.