Конфлікти та їх полагодження в родинах міщан Волині у світлі тестаментів XVII ст. - Білоус, Н. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2020)
Мета нашого дослідження – показати варіативність конфліктних ситуацій та їх полагодження у міщанських родинах Волині XVII ст. Розглядаються такі проблеми: конфлікти навколо успадкування і поділу майна, позбавлення спадщини, коригування акту останньої волі, конфлікти між батьками (опікунами) і дітьми, конфлікти навколо сплати боргів тестатора. Дослідження базується на аналізі тестаментів та інвентарів майна, передусім кількох міст – Олики, Дубна, Рівного і Ковеля. На жаль, фрагментарний стан джерельної бази не дозволяє розширити географію цього регіону, оскільки збереглися лише поодинокі тестаменти міщан інших міських осередків Волині – Луцька, Кременця, Володимира, Милянович, Ратного, Вижви, Острога та ін., але вони не містять згадок про конфлікти в родинах. Тестаменти та інвентарі посмертного майна – документи передусім майнового характеру, містять цінну інформацію для відтворення різних сторін повсякденного життя людей ранньомодерної доби. Вони становлять досконале джерело для досліджень тем стосунків між вдовою (вдівцем) і залишеними з попередніх шлюбних зв’язків дітьми померлого шлюбного партнера. Тестаменти та інвентарі були важливим елементом спадкового процесу, часто укладалися на випадок оформлення опіки над малолітньою особою. Волинські тестаменти загалом рідко описують конфліктні ситуації в родині, а в більшості випадків показують зразковий образ родинного життя. Ці документи укладалися не тільки з метою показати реальний стан майна, а й знизити ризик можливих конфліктів у родині. Видається, що у більшості випадків тестатори перед лицем смерті були налаштовані на компроміс і шукали шляхів до порозуміння зі спадкоємцями, аніж конфронтації.