Konflikt o urząd podkomorzego kijowskiego w 1676 r. - Stolicki, Ja. (Соціум. Альманах соціальної історії, 2020)
У статті йдеться про елекцію (вибори) на уряд київського підкоморія 22 травня 1676 р. та її наслідки. Номінацію на цей уряд отримав 30 травня київський підстолій Мартин Чаплич, що спричинило чимало суперечок серед обивателів воєводства. Головним противником Чаплича був київський ловчий Станіслав Казимир Ковалевський. Антагонізм між ними виник через спір за містечко Киселин. Вонo було відібране від Чапличів через зраду під час Потопу і передано ловчому. Елекція підкоморія відбулася одночасно з реляційним сеймиком, що породило невдоволення частини шляхти, які протестували проти неї. Серед них, крім Ковалевського, вирізнявся київський підчаший Ян Проскура Сущанський, який також претендував на уряд підкоморія. Він також склав мандат проти Чаплича і маршалка сеймику, київського підстолія Юрія Манецького. Спір мав бути вирішений у сеймовому суді. Прибічники підкоморія закидали противникам порушення прав і підкреслювали легальність елекції. Чаплич хотів скласти присягу на уряд підкоморія під час депутатського сеймику. Однак він був зірваний. Суперечки тривали далі і перешкоджали перебігу чергових засідань. Як видається, прибічники Чаплича мали більшість голосів київської шляхти. Вони підтримали нового підкоморія під час передсеймового сеймику і він був обраний послом. На сеймі в 1677 р. суд по тій справі не відбувся, однак обидві сторони шукали протекції королівського двору. Наслідком цього був зрив депутатської елекції у березні 1677 р. Того ж року дійшло до полагодження конфлікту між Чапличем і Проскурою Сущанським, причиною тому було те, що посідання уряду підкоморія Чапличем вже не піддавали сумніву. Послідовним противником Чаплича залишався ловчий Ковалевський, який і пізніше закидав йому незаконне посідання уряду підкоморія.