Київські імперські очільники і "українське мовне питання" (до 140-х роковин видання Емського указу) - Ніколайчук, Д. (Український історичний збірник, 2017)
У статті аналізується особливість мовної ситуації в українських губерніях Російської імперії в другій половині ХІХ ст. та висвітлюється ставлення очільників київської губернської адміністрації у 60–70-х рр. ХІХ ст. до «українського мовного питання». Автором охарактеризовано методи та заходи київських чиновників вищого рангу в сфері мовної політики імперської влади в українських губерніях у період впровадження Валуєвського циркуляру (1863 р.) та Емського указу (1876 р.). Висвітлено практику вживання та використання української мови імперськими чиновниками та встановлено, що певна лібералізація у мовній політиці щодо українського мовного питання у діяльності місцевої імперської адміністрації здійснювалася чиновниками для ефективного впровадження урядової політики у краї. Досліджено стан українського книговидання у період дії Валуєвського циркуляру та Емського указу на території Наддніпрянської України. Розкрито взаємини між губернською адміністрацією краю та київськими українофілами у другій половині ХІХ ст. при розв’язанні мовного питання. Визначено, два головних етапи у ставленні київських очільників до «українського мовного питання»: перший — прагматичний; другий — прагматично-контраверсійний.