Фастівське жандармське поліційне відділення залізниць в системі спеціальних правоохоронних органів міст України у період капіталістичної модернізації - Вергун, С. (Український історичний збірник, 2017)
У статті зроблено спробу комплексного дослідження історії функціонування структурного підрозділу Київського жандармського поліційного управління залізниць — Фастівського жандармського поліційного відділення залізниць. Мета роботи полягає у висвітленні досвіду функціонування підрозділів транспортної жандармерії залізниць у системі спеціальних правоохоронних органів міст України у період капіталістичної модернізації. Відповідно до мети нами визначено завдання дослідження, серед яких: встановити початок функціонування Фастівського ЖПВЗ; причини запровадження жандармськополіційного нагляду на залізницях, визначити організаційні особливості функціонування Фастівського ЖПВЗ. У ході дослідження нами дотримано методів історизму, системного аналізу й узагальнення. У статті нами вперше використано архівні матеріали та джерела, що дали змогу встановити точну дату створення, перехід з-під юрисдикції Київського ЖПУЗ до Кременчуцького ЖПУЗ та деталізувати підконтрольні залізничні станції з кількістю стратегічно важливих споруд та особовий склад. Подальше дослідження даної тематики дозволить використовувати досвід боротьби зі злочинністю у зонах залізничного відчуження, особливо в період внутрішньополітичних державних катаклізмів.