Повітові училища України: мережа та система управління (друга половина ХІХ — початок ХХ ст.) - Милько, В. (Український історичний збірник, 2017)
Проаналізовано нормативно-правову базу, що регулювала процес розвитку повітових училищ у Російській імперії в другій половині ХІХ — на початку ХХ ст. Основну увагу акцентовано на аналізі специфіки управління початковими навчальними закладами, які діяли в українських містах. Розкрито вплив на цей процес міністерського чиновництва та місцевої адміністрації. Простежено зміни штатного розпису та фінансування, особливості адміністративного та інспекторського нагляду за учнями. Суттєву увагу акцентовано на специфіці компетенції керівництва повітових училищ, кадрових змінах, фінансових питаннях, доброчинних ініціативах та ін. Представлена інформація дозволяє на прикладі повітових училищ України відтворити процес функціонування цього типу навчальних закладів, організацію у них навчально-виховного процесу, особливості реорганізації у прогімназії та міські училища. На основі нормативних актів автором визначено правовий статус повітових училищ українських губерній в досліджуваний період, розкрито принципи їх діяльності, загальне місце в системі освіти Російської імперії. Представлено відомості про матеріальну базу, умови відкриття та діяльності повітових училищ.