Договірно-правова база та інституційне забезпечення українсько-білоруських відносин - Василишин, С. (Український історичний збірник, 2017)
Стаття присвячена дослідженню процесу формування договірно-правової бази та інституційно-правових механізмів забезпечення українсько-білоруських відносин. На основі обширної історіографічної та джерельної бази, а також новітніх методів, прийомів та підходів, що забезпечують процес наукового дослідження на принципах історизму та об’єктивності, висвітлено, звертаючи увагу на історичні та геополітичні зміни у Східній Європі, основні етапи нагромадження нормативно-правової документації міждержавних відносин; розкрито походження системи договорів за відомчим принципом та хронологією; розглянуто особливості налагодження двосторонніх дипломатичних контактів; виокремлено базові документи у відносинах між Україною та Республікою Білорусь; окреслено пріоритети подальшого розширення договірно-правової бази як фундаментальної умови для зміцнення всього спектру українсько-білоруських взаємин. Окрема увага приділена ролі дипломатії у формуванні системи договірно-правового забезпечення міждержавних відносин.