Північноафриканський ФРОНТИР: Беджі та їх сусіди - Пилипчук, Я. (Український історичний збірник, 2018)
Ця стаття присвячена історії взаємин беджа з їхніми сусідами. Беджа були підданими Стародавнього Єгипту і Мерое. Вони інтегрувалися в ці соціуми без особливих проблем і були васальним від них плем’ям. Особливо запеклими були конфлікти беджа з християнськими Візантією, Нубією і Аксумом. Християнство не отримало серед них поширення, а іслам був прийнятий у синкретичній формі після декількох століть контактів з арабами. Ісламізація стала можливою завдяки поселенню арабів на землі беджа і участі беджа в міжконтинентальній торгівлі. Для всіх своїх сусідів беджа були грізними кочівниками на верблюдах, які здійснювали походи для захоплення людей в полон та продажу їх в рабство.