Бюджети органів селянського самоврядування пореформеної доби Правобережної України - Мельничук, К. (Український історичний збірник, 2019)
Створені після реформи органи селянського самоврядування виконували адміністративні та фіскальні функції держави. Вони забезпечували вирішення чи не найважливішого для держави питання — збір податків. Окрім справляння податкових зобов’язань селянські адміністрації займалися формуванням власних бюджетів, дбали про їх наповнення та приймали рішення щодо видатків. У статті розглянуто формування та використання фінансової бази органів селянського самоврядування в другій половині ХІХ — на початку ХХ ст. на Правобережній Україні. На основі архівних матеріалів простежено видатки з “мирських бюджетів” у Київській, Подільській та Волинській губерніях. Аналіз матеріалів по окремих губерніях посприяв розумінню регіональних особливостей, що сприяли (подекуди ускладнювали) надходження до громадських бюджетів.