Історичний феномен "самообкладання” селян (1927–1929): фіскально-класове походження надподатку - Даниленко, С. (Український історичний збірник, 2019)
Розглядається історія становлення та функціонування унікального надподатку, яким виявилося так зване “самообкладання” українських селян. На основі архівних матеріалів виявлені статистичні дані оподаткування єдиним сільськогосподарським податком та його однотипним клоном — самооподаткуванням. Зазначається, що технічно складна процедура нарахування, організаційного оформлення та адміністративно-примусового стягнення самообкладання переслідувала виразну фіскальну мету і регулятивне політично-економічне завдання. Проголошений класовий принцип виконував функцію ідеологічного прикриття відвертого пограбування заможних селян. Відтворюється динаміка самооподаткування, названі прізвища ініціаторів та ідеологів впровадження нової системи оподаткування. Досліджені нормативно-правові акти впровадження в Україні та ідеологічне обґрунтування нового додаткового надподатку, як частини радянської тоталітарно-репресивної політики і, водночас, легкого способу наповнення державного бюджету, збирання коштів на індустріалізацію та реорганізацію виробничих і соціально-економічних відносин в сільському господарстві. Встановлено спільні та відмінні риси двох типів оподаткування. Також приділено увагу висвітленню особливостей процесу впровадження “самообкладання” у тогочасних періодичних виданнях.