Історіософсько-публіцистичне осмислення П. Кулішем української минувшини - Удод, О. (Історіографічні дослідження в Україні, 2019)
У статті проаналізовано публіцистичну діяльність відомого історика, письменника та громадського діяча Пантелеймона Куліша (1819–1897), найактивніший період якої припав на 1846–1882 рр. Визначено, що тематично публіцистичні праці вченого були присвячені різноманітним питанням, зокрема згуртуванню української нації у боротьбі за власний вільний розвиток, проблемам міжнаціонального порозуміння, збереженню національної самобутності і моралі в умовах технократичного поступу цивілізації, протесту проти фактів національної, соціальної та релігійної дискримінації. Автор дійшов висновку, що історіософсько-публіцистичне осмислення П. О. Кулішем української минувшини й перспектив, взаємовідносин із сусідніми народами, співвідношень між науково-технічним поступом і народною культурою, цінностей просвітництва, зв’язків України із світовою цивілізацією, діалектики національного та загальнолюдського й досі не втратили своєї актуальності і дискусійного звучання. Постать Пантелеймона Куліші та його спадщина є актуальними й сьогодні. Особливо для розвитку професійної майстерності істориків, які мають стати публічними, бути активними в поширенні історичних знань, позитивно впливати на історичну самосвідомість українського суспільства.