Архів Олени Апанович в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського - Степченко, О.; Бодак, О.; Щерба, Л. (Історіографічні дослідження в Україні, 2019)
Однією із українських учених, які своєю науковою діяльністю долучилися до становлення і формування історичної науки та спеціальних історичних дисциплін у ХХ ст., є Олена Михайлівна Апанович – український історик, архівіст та громадський діяч. Метою дослідження є вивчення архівної спадщини О. Апанович, що зберігається в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. Під час дослідження використані хронологічний, типологічний, порівяльний методи історичного пізнання, а також методи класифікації та систематизації історичних джерел і бібліографічних матеріалів. Аналіз архівних документів здійснювався за допомогою методів архівознавства та джерелознавства. Олена Апанович залишила великий науковий спадок, та для широкого читацького загалу її ім’я відоме, насамперед, як автора численних наукових та науково-популярних праць з історії українського козацтва. У творчому доробку вченої понад 400 публікацій різноманітного характеру і призначення, зокрема, індивідуальні та колективні монографії і науково-популярні книги, збірники документів, статті у тематичних та періодичних виданнях, рецензії та виступи на конференціях, участь у теле- та радіопередачах, значна частина яких зберігається у її особовому фонді. У процесі систематизації архіву були виокремлені такі групи документів: біографічні матеріали, наукові та творчі документи, підготовчі матеріали до наукових праць, рецензії, документи службової та громадської діяльності, епістолярна спадщина, фотодокументи, матеріали інших осіб. До наукового обігу залучено архівну спадщину Олени Апанович, яка є фундаментальною базою для поглиблених досліджень історії України. Опубліковано та презентовано науковий каталог “Архів українського історика Олени Апанович в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського” (Київ, 2019), у якому здійснено систематизацію документів особового архівного фонду вченої, встановлено дати документів, їхній зміст та оригінальність.