Ставлення І. Лисяка-Рудницького до радянської системи у парадигмі теорії конвергенції - Майборода, О. (Історіографічні дослідження в Україні, 2019)
У статті проаналізовано погляди відомого історика та політолога І. Лисяка-Рудницького, зокрема їх співставлення з теорією конвергенції, що обґрунтовує взаємопроникнення капіталістичної та соціалістичної систем, стирання між ними економічних, соціальних, політичних та ідеологічних розбіжностей, і творення нового типу суспільства на основі поєднання позитивних рис двох соціально-економічних устроїв. Зауважено, що І. Лисяк-Рудницький ніколи не торкався теорії конвергенції і не згадував її в своїх працях, однак приділив значну увагу радянській системі, яка була предметом дослідження її прихильників. Відтак йдеться не про трансляцію вченим засад цієї теорії, а про те, як його оцінки радянської системи збігаються з положеннями теорії конвергенції. І. Лисяк-Рудницький напряму погоджувався із ключовим положенням теорії конвергенції про зближення західної і радянської економічних моделей. Але водночас попереджав про збереження докорінних політико-ідеологічних відмінностей між ними. Учений звертав увагу на ті світові явища, які були головною перешкодою для політико-ідеологічної конвергенції двох систем: у західному світі спричинена технічним прогресом певна культурна нівеляція, не була політикою деетнізації народів, у той час як радянський режим намагався засобами індокринації та пропаганди прищепити українцям спільну з росіянами державно-політичну свідомість.