Спогади як соціокультурне явище сучасної України: спроба узагальнення - Михайлів, І. (Історіографічні дослідження в Україні, 2019)
У статті проаналізовано творення спогадів у незалежній Україні, встановлено їхню соціокультурну роль та функції в сучасному суспільстві. На прикладі мемуарів істориків, дисидентів і представників радянсько-партійної номенклатури вперше розкрито їхню роль як самостійного інтелектуального явища в руслі сучасних інформаційних впливів, їхній інформативний та ідеологічний потенціал, визначено специфіку спогадової літератури в сучасній Україні. Встановлено, що тип репрезентації минулого у спогадах визначають час написання та актуальні запити суспільства. На зміст спогадів впливають можливості людської пам’яті, світогляд автора, його професійна діяльність, мотиви, а також маніпуляції історичною пам’яттю в сучасному суспільному просторі. Спогадова література інколи виказує страх, розгубленість, невизначеність і недовіру, песимістичний погляд на майбутнє. Автори нерідко вдаються до виправдання, погляду на сучасне за критеріями минулого, представлення своєї позитивної ролі у подіях. У сучасному інформаційному просторі мемуаристика виконує важливі інформативну й пізнавально-виховну функції, а також відіграє помітну соціокультурну роль завдяки своїй гуманістичній спрямованості. Поєднуючи ознаки історичного джерела, історіографічного факту й літературного тексту, спогади містять цінну інформацію про діяльність громадсько активної людини і виклики епохи, що дає змогу розглядати їх як один із проявів антропологізації історіографії. Водночас як історичне джерело спогади є вкрай суб’єктивними і можуть генерувати нові суспільні стереотипи. У статті розкрито й теоретичні аспекти дослідження мемуаристики, значну увагу звернено на пам’ять як джерело написання спогадів, окреслено питання пам’яті посткомуністичного суспільства.