Нумізматика у закладах вищої освіти України: дослідження історії становлення навчальної дисципліни - Хромова, І. (Історіографічні дослідження в Україні, 2019)
Історія викладання нумізматики є актуальним й інформативним напрямом у світлі дослідження становлення цієї дисципліни в Україні і в світі загалом. На сьогодні це питання вивчене фрагментарно. Дослідники часто констатують поганий стан збереженості документів про діяльність навчальних закладів та низьку інформативність наявної джерельної бази стосовно викладання нумізматики. У статті акцентовано увагу на історіографічному аспекті означеної тематики і запропоновано огляд праць українських дослідників, присвячених становленню нумізматики як навчальної дисципліни. У більшості це наукові статті, розділи дисертаційних досліджень, довідники. Узагальненої праці, яка б охоплювала історію становлення нумізматики як навчальної дисципліни, в Україні не існує. Проте є ґрунтовні дослідження по окремих навчальних закладах. Аналіз матеріалу дозволяє виділити основні напрями дослідницьких пошуків, сучасний стан розробки проблеми та перспективні напрями для майбутніх студій. Хронологічно запропоноване дослідження обмежується тематикою періоду кінця XIX – першою половиною ХХ ст.