Історіописання ленників і магнатів Речі Посполитої XV – першої половини XVII ст. як частина вітчизняної ранньомодерної історіографії - Вирський, Д. (Історіографічні дослідження в Україні, 2020)
Стаття є частинкою зібраних матеріалів з історії історіографії України доби Раннього Модерну. Історіописання є доброю проекцією потенціалу і амбіцій ранньомодерних політичних проектів. Але історики зазвичай зосереджені на “столичній” традиції. Утім, для представлення/конструювання української ранньомодерної історіографії часто-густо цікавіші пам’ятки з “околиць”. Нерідко вони слабко інтегровані до панівного історичного гранд-наративу держави, але мають далекосяжні інтелектуальні пропозиції. Ключовим для вітчизняної історіографічної традиції доби Раннього Модерну є простір річпосполитського історіописання рубежу XV/XVI – першої половини XVII ст. Його цікавою і слабко актуалізованою сучасними дослідниками ділянкою є історіографія ленників і магнатів Речі Посполитої. Спочатку коротко розглянуті пам’яток молдовського літописання (великолитовська історіописна традиція більш відома українському читачеві, тому її виведено за рамки цієї невеликої статті). До речі, історики Молдовського князівства-господарства писали церковно-слов’янською мовою. Далі так само коротко оглянуті пам’ятки магнатської історіографії України. Огляд доведений до часів Козацької революції середини XVII ст. і першої “дисертації” про козаків.