Зміст і практики старого українського консерватизму - Пазюра, Н. (Історіографічні дослідження в Україні, 2020)
У статті розглянуто зміст та практики старого українського консерватизму, який охоплює період від автономістського руху другої половини XVIII до початку ХХ ст. Залежно від історичних обставин та умов, у яких розвивалася українська суспільно-політична думка, форми вираження старого українського консерватизму варіювали від відкритих політичних програм до культурної рефлексії у площині мистецьких, літературних і наукових проєктів та індивідуальних практик. Показано, що попри різні форми вираження його ключовою ознакою є національна спрямованість.