Медійна історія та професійна репутація історика - Удод, О. (Історіографічні дослідження в Україні, 2020)
У статті проаналізовано нові умови, у яких розгортається наукова діяльність сучасних істориків. Інформаційна революція, бурхливий розвиток інформаційно-комунікаційних технологій та цифрової історії суттєво змінили вимоги до професії історика: він стає публічним, оволодіває інформаційною компетентністю, відповідає на виклики медіатизації історії. Соціальна і професійна репутація історика, його символічний капітал, взаємини з державними і науковими інституціями напряму залежать від уміння ефективно працювати у медіатизованому середовищі. Обґрунтовується необхідність дискусій в науковому середовищі щодо професійного стандарту історика та його власної ідентичності, здатності історика виконувати важливу суспільну функцію діалогу сучасності з минулим.