Сергій Єфремов у мемуарному нарисі Н. Полонської-Василенко - Іваницька, С. (Історіографічні дослідження в Україні, 2020)
Предметом уваги є мемуарний нарис відомого історика Н. Полонської-Василенко “С. О. Єфремов (Спогади)”, який був надрукований у збірці “Спілка визволення України й Спілка української молоді. Спогади, документи й матеріали про діяльність” (Нью-Йорк-Мюнхен, 1964, випуск 2). У вступній статті зазначається, що головними сюжетами споминів є історія знайомства, спілкування з Єфремовим у 1925–1929 рр.; зовнішність героя, його моральні якості; обсяг і напрями роботи С. Єфремова в стінах ВУАН; процес “Центра дій” та сприяння Єфремова в звільненні М. Василенка; спроба видання “Архіву Коша Війська Запорозького” й ставлення Єфремова до даного проекту; вибори Д. Заболотного президентом Академії; відновлення та діяльність Старої громади в Києві в 1923–1934 рр., склад, місця зустрічей, теми розмов; справа СВУ; полемічна стаття С. Єфремова в газеті “Діло” та реакція на неї владних структур і громадськості. Зроблено висновок, що спогади Н. Полонської-Василенко є цінним “документом доби”, який має бути ширше залучений до історіографічного вжитку, бо містить багато подробиць, уточнень, вражень, колоритних нюансів, які доповнюють палітру академічного й суспільно-політичного життя тих часів, розширюють наші уявлення щодо психології особистості С. Єфремова в обставинах доби. Текст подається без скорочень та купюр, зі збереженням усіх стилістичних особливостей мови автора. До тексту додаються коментарі.