Міжрічні варіації загального вмісту озону над Антарктикою у весняні місяці - Кравченко, В.О.; Євтушевський, О.М. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2008)
Проаналізовано міжрічні варіації площі антарктичної озонової діри та загального вмісту озону над південним полюсом у весняні місяці (вересень-листопад). Показано їх зв’язок із варіаціями амплітуди квазістаціонарних планетарних хвиль у температурі антарктичної стратосфери наприкінці зими (серпень). Одержані значення коефіцієнта кореляції (0,5-0,7) свідчать про суттєвий вплив планетарних хвиль на формування передумов для весняного зниження озону над південним полярним регіоном.