Тарас Шевченко: мандри та науки про Землю і Всесвіт - Дрбал, А.; Радєй, К. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2015)
У статті описано участь великого українського поета й художника Тараса Шевченка (1814–1861) у Аральській описовій та Каратауській (геологічній) експедиціях. Уперше означено методи й прилади астрономічних спостережень і топографічних знімань, які застосовувались в Аральській експедиції. Відзначено контакти поета з астрономами й геодезистами. Зроблено спробу по-новому інтерпретувати деякі його акварелі та малюнки й виявити вплив на його творчість астрономічних і геодезичних знань.