"Шлях із Варягів у Греки": з давніх-давен і до сьогодення - Хведченя, С. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2015)
«Шлях із Варягів у Греки» – одна з найдавніших торговельних магістралей на теренах колишньої Київської Русі. Згідно з літописними відомостями, одним із перших і найвідоміших людей, які мандрували ним, був апостол Андрій Первозванний. У даній статті розглянуто історичні факти й основні гіпотези, що пов’язані з його подорожжю до Скіфії й тих земель, де потім повстала й розквітла Київська Русь. Зроблено спробу відтворити кінцеві пункти легендарного шляху, уміщено розповідь про сучасні експедиції цим маршрутом.