Закономірності розподілу важких металів у донних відкладах водойми-охолоджувача Запорізької АЕС - Осадчий, В.І.; Мостова, Н.М.; Чернишова, Л.О. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2008)
За результатами експериментальних досліджень оцінено вплив чинників, що визначають поведінку і розподіл важких металів (Fe, Mn, Cu, Zn, Ni, Pb, Co, Cd) у різних типах донних відкладів водойми-охолоджувача (ВО) ЗАЕС. Показано, що сорбція важких металів на завислих речовинах, гідроліз, осадження й співосадження, біологічне споживання фітопланктоном зумовлюють в умовах уповільненого стоку виведення важких металів із фази розчину й акумуляцію в донних відкладах глибоководних зон. Загальної закономірності в розподілі важких металів, відповідно до особливостей температурного режиму ВО, не виявлено. Визначальними чинниками, які впливають на накопичення важких металів у різних частинах ВО, є його морфометричні характеристики, характер гідродинамічних процесів та тип донних відкладів.