Розвиток комплексних природничих досліджень в Україні - Денисик, Г. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2019)
Розглянуто проблему виокремлення етапів і періодів у процесі пізнання природи України; виділено і обґрунтовано 3 етапи і 6 періодів: етап початкового пізнання природи (40 – 35 тис. років тому – ІV ст. до н. е.); етап опису природи (V ст. до н. е. – середина ХVІІ ст.) розділений на три періоди: античний (V ст. до н. е. – середина І тис. н. е.); літописний (кінець І тис. н. е. – ХІІ ст.); опису природи переважно західноєвропейцями (ХІХ – ХVІІІ ст.). Розгортання наприкінці ХVІІІ ст. експедиційних та індивідуальних досліджень природи України – то паростки нового етапу в розвитку природничої географії і природничих досліджень. Етап наукових пошуків (ХІХ – початок ХХІ ст.) буде детальніше розглянутий у наступній статті. Розгортання наприкінці ХVІІІ ст. експедиційних та індивідуальних досліджень природи України – то паростки нового етапу в розвитку природничої географії і природничих досліджень.