Сучасний стан та оцінка архітектурно-історичних пам’яток Волинської області - Кучер, П. (Історико-географічні дослідження в Україні, 2021)
Важливою передумовою розвитку туризму Волинської області є наявність різноманітних рекреаційно-туристичних ресурсів. Волинська область має спиятливі природні умови, значну культурну спадщину, необхідні людські та матеріальні ресурси для розвитку туризму. Розвинений ринок туристичних послуг є вагомим чинником прискорення інтеграції України в європейське співтовариство. 3 кожним роком потік туристів на Волинь зростає, що вимагає надання якісних туристичних послуг. Важливою передумовою розвитку туризму в регіоні є наявність багатих архітектурно-історичних ресурсів. Аналіз наукових досліджень щодо даної проблематики дає підстави стверджувати при високий рівень вивченості цієї проблематики із погляду різних наук. Однак такі наукові пошуки не охоплювали усі архітектурно-історичні ресурси. Тож існує потреба в комплексному оцінюванні архітектурно-історичних ресурсів, з’ясуванні їхнього сучасного стану та пошуку шляхів оптимізації. У статті висвітлено сучасний стан архітектурно-історичних ресурсів з метою їх оцінки та оптимізації. Автор детально проаналізував архітектурно-історичні об'єкти національного та місцевого значення (пам'ятки громадської, оборонної (військової) та сакральної (культової) архітектури, архітектурні монументи, археологічні пам'ятки, музеї), їх розподіл та геопросторове поширення за адміністративними одиницями (районами). Укладено картографічні матеріали громадських споруд та палацових комплексів Волинської області із легендою до них. Особливу увагу у статті присвячено сакральним спорудам, які займають особливе місце у структурі архітектурно- історичних ресурсів. У статті виокремлено адміністративні райони, що отримали найвищі показники за результатами проведення оцінки, а саме: Луцький. Ковельський. Володимир-Волинський.