Приклади комплексної інтерпретації геолого-геоморфологічних та археологічних матеріалів для реконструкції палеогідрологічних і палеокліматичних умов деяких ділянок басейну середнього Дніпра в післявюрмський період - Пазинич, В.Г. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2008)
У статті, за результатами досліджень будови долин лівих приток середнього Дніпра та пониззя Прип’яті, розглянуто приклади екстремальних повеней, які відбулися в післявюрмський період. Найпотужнішим у той період (11-12 тис. років тому) був потік, пов'язаний з проривом Мозирської кінцевої морени та скидом води з решток Поліського польодовикового озера. На річках Ворскла, Псел, Оріль та Сула катастрофічні повені, причини яких залишаються не з’ясованими, сталися 5-7 тис. років тому.