Публіцистична діяльність В.Є. Жаботинського в українській і європейській культурній спадщині - Дарда, О. (Сiверянський літопис, 2021)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю наукового осмислити вплив публіцистичної діяльності В.Є. Жаботинського на європейську й українську історичну спадщину. Дослідження публіцистичної діяльності В.Є. Жаботинського дозволяє простежити трансформацію його політичних та ідеологічних поглядів, проаналізувати, які з питань, що були висвітлені на шпальтах періодичної преси, уважалися найбільш актуальними та як реагувало на них суспільство. Метою дослідження є комплексний аналіз та оцінка публіцистичного доробку В.Є. Жаботинського в українській та європейській культурно-історичній спадщині. Методологічні основи визначалися з урахуванням мети й завдань дослідження у форматі міждисциплінарного підходу, який передбачає використання історичних і політологічних принципів, використання таких загальнонаукових методів, як аналіз і синтез, індукція та дедукція, аналогія й узагальнення. Методологічну основу статті становлять принципи історичного пізнання, а саме принципи історизму, цілісності, об’єктивності. Наукова новизна полягає у досвіді комплексного дослідження публіцистичної діяльності В.Є. Жаботинського, що представлений уперше, та визначення її впливу на культурні осередки Європи та України в новітню добу. Висновки. Авторка звертає увагу на особистісну та ідейну трансформацію В.Є. Жаботинського, зосереджується на ранніх роках його публіцистичної творчості, їх впливі на італійську культурну спадщину. Вивчає та аналізує тематичну наповненість публіцистики. Розглянуто соціальне оточення, яке позначилося на ідеологічних та світоглядних орієнтирах В.Є. Жаботинського. При більш детальному аналізі наявних даних вдалося встановити, що тематика для італійського читача була спрямована на висвітлення політичних подій Російської імперії, знайомство італійського соціуму з культурною спадщиною російських авторів шляхом перекладу їхніх творів. Наразі європейські науковці досліджують політичну діяльність В.Є. Жаботинського, вводячи в науковий обіг джерела, наявні в національних періодичних виданнях. У періодичних виданнях Російської імперії тематика була спрямована на висвітлення питань європейського політичного та культурного життя. Особливої уваги заслуговує внесок В.Є. Жаботинського в українську історичну спадщину. Розробка питань українсько-єврейських відносин, залежності автономістських тенденцій різних націй превалює в більшості робіт, присвячених національному питанню. В.Є. Жаботинський усвідомлював взаємозалежність єврейського та українського національно-визвольного руху. Особливу цікавість українських науковців викликає залучення В.Є. Жаботинського до українського національно-визвольного руху, взаємодія з діячами української революції.