Дзвінкі струни меридіанів: міжнародні відносини у творчості В.Г. Ціватого (до 30-річчя початку його науково-педагогічної діяльності) - Лиман, С. (Сiверянський літопис, 2021)
Метою статті є написання біографії й аналіз першого етапу наукової діяльності відомого українського вченого, дипломата, громадського діяча Вячеслава Григоровича Ціватого. Застосовані методи історіографічного аналізу й синтезу, проблемно-хронологічний, ретроспективний і порівняльний методи. Новизна роботи полягає в тому, що вперше у вітчизняній історіографії розглянуті основні віхи першого тридцятиліття науково-педагогічної та адміністративної діяльності В.Г. Ціватого, його значний особистий внесок як професора, проректора і ректора Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України в організацію підготовки національних дипломатичних кадрів. Наголошено на особливостях творчості й провідних концептуальних походах до характеристики ключових подій в історії міжнародних відносин різних епох. Висновки. Учень видатного фахівця з історії міжнародних відносин Ю.Є. Івоніна, Заслужений працівник освіти України В.Г. Ціватий є членом багатьох авторитетних міжнародних наукових і громадських організацій, автором понад 600 наукових праць, співавтором дев’яти колективних монографій, трьох підручників і навчальних посібників. Його наукові інтереси пов’язані з вивченням історії міжнародних відносин, моделей дипломатії ряду країн Європи, Америки, Азії й характеризуються різноплановістю. Після захисту в 1995 р кандидатської дисертації «Франко-іспанські відносини в кінці XV – початку XVI ст.» В.Г. Ціватий активно досліджує політико-дипломатичні аспекти історії Реформації XVI ст., організацію дипломатичної служби сучасних країн, роль окремих суб’єктів постбіполярної системи міжнародних відносин, теоретичні питання інституціоналізації дипломатичної служби України, образ дипломата у теорії і практиці дипломатії. Окремий вектор досліджень вченого становить новий, запропонований ним напрямок в дослідженні дипломатії, – дипломатична компаративістика.