«Чужі свої»: до питання про репрезентацію історії кримськотатарського народу на сторінках українських шкільних підручників - Батуріна, С. (Сiверянський літопис, 2021)
Метою статті є реконструкція образу минулого кримських татар, який склався на сторінках вітчизняних підручників з історії впродовж двох останніх десятиріч. Основними завданнями є з’ясування, чи представлені татари органічною частиною спільного минулого, чи їхню історію подають відособлено від української? Їхнє минуле в українській візії – це історія ворога, сусіда, партнера спільного минулого? Які теми, періоди історичного шляху кримських татар, їхньої держави зацікавили авторів вітчизняних підручників? Яким способом ці хронологічні періоди співвідносяться з відповідними віхами, подіями української історії? Що переважає в підручниках – історія народу чи держави? Які особливості репрезентації історії кримських татар залежно від часу написання підручника? Наукова новизна полягає в комплексному дослідженні українських підручників, матеріал яких уперше проаналізований в такому контексті. Висновки. За відносно невеликий проміжок часу схема минулого кримськотатарського народу в структурі шкільного курсу української історії зазнала суттєвих змін. Вони були передусім зумовлені політичними подіями 2014 р. Українські підручники можна розділити на дві часові категорії. В одній із них, представленим виданнями переважно до 2016 р., існує традиція вітчизняної і радянської історії з яскраво вираженим фронтирним дискурсом, згідно з яким степовий світ, представниками якого були й кримські татари, вважали чужим, ворожим і деструктивним. У національному наративі він виступав винятково в ролі антагоніста. Причому кримська тематика в підручниках ніколи не була самостійною, а висвітлювалася ситуативно задля підкреслення трагічних чи героїчних сторінок українського минулого. В новому поколінні підручників зроблена спроба трактування історії кримськотатарського народу як самостійної категорії, розуміння непростого досвіду українсько-татарського співіснування на спільній території.