Стародубський полковник Тимофій Олексійович - Мицик, Ю. (Сiверянський літопис, 2021)
Метою статті є реконструкція біографії помітної постаті в історії Сіверщини другої половини ХVІІ ст. – стародубського полковника й городового отамана Тимофія Олексійовича. Для цього були залучені не тільки відомі джерела й нечисленні дослідження, але й архівні документи, котрі зберігаються насамперед в Інституті рукопису Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського. Наукова новизна полягає в тому, що отримано максимально повну біографію цього полковника, встановлено нові, переглянуто або уточнено низку фактів його життєвого шляху. Зокрема, якщо попередні дослідники вважали, що він помер на початку 90-х рр. ХVІІ ст., то нами доведено, що це сталося не раніше 1700 р. Встановлено також склад сім’ї Олексійовича тощо, переглянуто питання щодо його компетентності як полковника, його ролі в падінні полковника Рославця тощо. Висновки: Т. Олексійович був помітною постаттю на політичній сцені Сіверщини другої половини ХVІІ ст. і відзначився насамперед як добрий адміністратор.