Громадська діяльність О.А. Тищинського (1835–1896) - Коваленко, О.; Рахно, О. (Сiверянський літопис, 2021)
Мета дослідження полягає у реконструкції основних етапів життя та громадської діяльності О.А. Тищинського (1835–1896), який значною мірою прислужився розвитку громадянського суспільства, органів місцевого самоврядування, освіти, науки і культури на Чернігівщині. Наукова новизна публікації пов’язана з використанням нововиявлених джерел та історіографічного доробку, проаналізованих на підставі принципів історизму, об’єктивності та всебічності за допомогою сучасного методичного інструментарію. Висновки. Задіяна джерельна база дозволила з’ясувати напрямки багатогранної діяльності О.А. Тищинського, який належав до ліберально-демократичної інтелігенції і був одним з ключових персонажів у багатьох сферах життя Чернігівщини та активним учасником українського національного руху в регіоні у другій половині ХІХ ст. Член Чернігівської громади у 60-х і 90-х рр. ХІХ ст., гласний Чернігівського повітового і губернського земських зібрань, Чернігівської міської думи, голова Чернігівської повітової земської управи, почесний мировий суддя, один з фундаторів Чернігівської громадської бібліотеки й очільників Чернігівського міського банку, О.А. Тищинський користувався значним авторитетом серед сучасників, які з повагою називали його «кумом». Відтак нагальною потребою видається оприлюднення творчої спадщини і вшанування пам’яті О.А. Тищинського.